Åhus IF - Vanneberga IF 2-2 (1-1)

På grund av olika orsaker ligger vi som bekant lite i otakt med redovisningen från matcherna på höstkanten. Vi kommer därför enbart att ge poäng för spelarna i matcherna mot Viby och Åsum. De är på väg,

Poängbedömningen görs genom att titta på film från matcherna. Nu är också processen igång att skriva referat fråm 2-2 matchen mot Vanneberga och när det väl är klart så ligger vi i fas igen.

Många har hört av sig och saknar referaten och varit nervösa för att den här typen av rapportering skulle upphöra. Men vi på webreaktionen kan lugna er med att så är inte fallet, den kommer att fortsätta som den gjort tidigare. 


Åhus IF – Vanneberga IF 2-2 (1-1)

Inför matchen mot Vanneberga var stämningen mer än lovligt laddad. Bägge lagen var obesegrade sedan långt tid, Vanneberga ända sedan i maj., Bägge lagen ligger bredvid varandra i den stora klump av lag i toppskiktet av tabellen som nästan har samma poäng; en öppen historia.

Spänningen steg inför matchen och det fina vädret och för en gångs skull riktiga fotbollar med rätt mängd luft i. (Det är bara Tollarps IF som lyckats med detta av alla lag vi mött i serien. Det är så jäkla skämmigt att man inte kan presentera ordentliga fotbollar i divison V. och även om man någon gång lyckas att skrapa fram någon boll som inte är inköpt på Statoil för 49:- så kan man ändå inte läsa av utrustningen ordentligt och få i rätt mängd luft i bollarna. Pinsamt.

Detta gäller alltså inte Tollarps IF som höll mycket hög klass på bollar och kringarrangemang, i alla fall när vi fick äran att besöka dessa i början av säsongen.

Men nu till matchen mot Vanneberga.

Redan efter 4 minuter fick Robban Wanstadius utdelning och gjorde ett riktigt snyggt mål. Just Robban är ju fantastiskt duktig och ettrig på planen. Men man kan lindrigt säga att han inte riktigt alla gånger fått utdelning på alla sina chanser.

14 minuter senare är det såååå nära för Robban igen.  Ett riktigt snyggt inlägg av Stoffe ”Scaramanga” Ekberg precis framför Robban. Tyvärr får en liten grästuva det hela att falera.

Då slappnar vi av lite och tycker att vi äger matchen. Vi slår upp i fotbollens grundläggande instruktioner: kapitel 1 regel nummer 1: slappna aldrig av på en fotbollsplan under pågående match. Aldrig.

Vanneberga får en farlig frispark och det står 1-1 i 23 minuten.

Sen böljar spelet fram och tillbaka men i 44:e minuten har Robban världens chans igen. En snygg lobb är värd ett bättre öde och i halvlek står det fortfarande 1-1.

Under första halvlek har vi haft en annorlunda gäst i våra diskussioner på bänken. Den assisterande domaren på vår sida hade fullt sjå med att kommentera spelet och diskutera backlinjerna; med eller utan djup osv..

Vi fick flera gånger be henne att vända sig mot planen och koncentrera sig på spelet, istället för att småprata med publik och avbytare.

På andra sidan sprang Fredrik Reinfeldt och funderade på hur en eventuell vinst för någon av lagen skulle påverka för hans eget älskade lag som spelar i samma serie.

I andra halvlek fortsätter det hårda spelet och när Mackan Davidsson blir inbytt är motspelarna på honom som flugor på en sockerbit. Mackan fick utstå alla typgodkända övergrep utom mord och våldtäkt.

Allt annat fick han stifta bekantskap med denna soliga lördagseftermiddag. Huvuddomaren hade antingen något annat i huvudet, eller var road av att se slakten av Mackan, för någon tendens till att ens reagera på överfallen fanns inte från hans sida.

I sjunde minuten är det väldigt nära för Åhus igen. Det är precis framför Vannebergamålet som det mer liknar flipperspel än fotboll. Micke Persson Thornberg slår in en farlig boll som är ömsom på Robban, ömsom på Basta och ömsom på Vannebergas målvakt. Väldigt, väldigt nära.

I 14:e minuten är det oerhört nära igen. Det är Basta som försöker förädla ett fint förarbete av Robban, men det vill sig inte riktigt. Det saknas någon millimeter.

Basta is back in business på allvar.

Skyttekungen från ifjol har ju lyst med sin frånvaro, men nu verkar han kunnat stämpla ut några timmar så han får ägna sig åt det som han älskar allra mest och som han är så bra på – fotboll.
Han behöver bara ett par träningar och en och annan 90-minuters match i B-laget, sen är han redo att skapa positiva rubriker i A-lagssammanhang igen.  Nu var han som bekant nära.

Under tiden skavar man på Mackan Davidsson både framlänges och baklänges utan någon reaktion från huvuddomaren (eller från Reinfeldt).
Till slut tycker man det är så spännande att sätta till Mackan från Vannebergahåll att man satsar stenhårt från egen planhalva. Med full fart kastar sig Vannebergaspelaren över Mackan.

Då försvarar sig Mackan med att försöka undvika mord genom att tacklas tillbaka.

Rött kort och äntligen får Mackan lite upprättelse.

Trodde vi...

Men det är inte Vannebergaspelaren som skall gå ut. Hör och häpna: Markus Davidsson fick gå ut och duscha.

Jag säger som Beachhandbollsgeneralen Mats G Jönsson brukar säga: Halleda…

Här tappar domarna matchen helt och i nästa situation blir domsluten helt galna när ett åhussanfall avbryts i en påstådd offsidesituation och det blir en frispark till…

…Åhus.

Det konstiga domslutet skapar irritation överallt.

Då känner den assisterande domaren som ägnat matchen igenom att felvänd pratat med publiken att:
 – här måste någonting göras.

Vi måste använda oss av det forna Rysslands berömda strategiska taktik: när det är oroligheter inom landet startar man krig med någon utanför. Allt för att skapa rökridåer över det egentliga problemet; USA har använt sig att detta flera gånger.

Nu var det alltså den assisterande domaren som skulle agera.

Vad göra?

Vi visar ut Tomas Tillberg.

Han skall visst vara på bänken någonstans och jag har hört att han skall vara jobbig. Skitsamma att han inte gjort något speciellt idag – det går alltid att skicka ut honom, på minskar väl projiceringen på de urusla domsluten.

Den assisterande domaren hon påkallar uppmärksamheten från huvuddomaren som tittar lite förvånat omkring sig under deras korta samtal och sedan rusar huvuddomaren fram och avvisar Tomas Tillberg med den enda motivationen att han varit inne på planen utan tillstånd.

Så var inte fallet. Dock är det 17 centimeters skillnad mellan den tekniska zonen och huvudplanen på Åhus IP. Kan vara svårt att se detta från andra sidan planen.

Nåväl.

Matchen fortsätter och i 74:e minuten gör Robban 2-1.

Här tror vi att matchen är i hamn och att vi har en kassaskåpssäker seger. Men lite schabbel i det egna straffområdet gör att Vanneberga kan reducera 2-2. 

Strax efter är Robban Wanstadius på gång in i motståndarnas straffområde i en klar målchans och blir kraftigt nerdragen. Gissa vad som händer?

Ingenting.

Här missar domarna en solklar frilägesutvisning och återigen har man styrt matchens resultat.

Det slutar 2-2. Ett mycket bra resultat för de andra lagen i serien.

Men på lördag är det dags för Brösarp. En lika hård, spännande och viktig match!


Så här har poängen fördelats:

3 poäng Robert Wanstadius
”Robban” är återigen matchhjälte. Han sliter och springer, jagar och stökar. Hade han fått utdelning på alla sina chanser hade han varit värd fyra poäng (om vi hade delat ut så många) men nu får han nöja sig med tre poäng och vi nöjer oss mer än väl med att ha Robban i vårt lag – där hör han hemma.

2 poäng Ola Schnorrenberger

Ola har flyttat ner i banan lite den senaste tiden på grund av bortfall i den ordinarie backlinjen, men Ola klarar även denna roll med bravur. Om vi hade haft ett känslomässigt pris som hade gått till den mest värdefulla spelaren i laget, sett under en lång tid så är Ola en värdig kandidat.

1 poäng Mackan Davidsson

Markus Davidsson har ett krigarhjärta som jag sällan sett i Åhus IF. Även om han inte riktigt har samma tekniska kvalitéer som de allra bästa spelarna i serien, har han å andra sidan allt annat. Fart, själ och inställning. Utvisningen av honom får domaren ta på sig helt och hållet och det är synd att Mackan är avstängd nästa match.  Vi ser fram emot när han är tillbaka.

Omnämnande:

Stoffe Ekberg

”Scaramanga” blir bara bättre och bättre. Hans självförtroende verkar ha kommit tillbaka. Han har lite problem med sina ljumskar och när han väl får ordentlig behandling för dessa och han kan gå för fullt så lovar vi på webbredaktionen att han kommer att klättra både i skytteligan och i poängtabellen. Forza  Stoffe!

Tony Jonsson

Tony har ju varit med lite från och till i höst på grund av sitt arbete. Men han borde säga upp sig. Vi behöver honom i backlinjen. Denna kanonkula är stundtals fantastisk. Dock har han ett lite svajigt uppspel och det drar ner omdömet lite, men hade han varit mer matchtränad hade det varit som bortblåst och han hade återigen börjat klättra i poängtabellen.

Rafael Fisch

”Raffe” jobbar på bra och har varit på en ganska hög och jämn nivå efter sommaren. Han har ju flyttats fram och tillbaka mellan innermittfält och yttermittfält och även om det funkar bra på bägge ställena så håller vi på webbredaktionen nog honom högst som högeryttermittfältare. Där är han outstanding bäst och ger laget allra mest på den positionen. Bra jobbat Raffe.

Minnesvärda citat:

Det måste vara den enda jävla grästuvan på hela idrottsplatsen.

- Peter Tillberg kommenterar det fina inlägget av Stoffe och Robbans avancerade målsförsök.

Är Peter Andersson tillbaka?

Ett fel hade smugit sig in i programbladet och Ola Schnorrenberger fick dagen till ära hete Peter Andersson. Jag vet inte om det var en Freudiansk felskrivning, men Andersson syntes inte på planen i alla fall.

Tjenare Tillberg, tänkte vi kunde prata lite om matchen igår…

Huvuddomaren ringer upp Tomas Tillberg dagen efter matchen.

Tack för att du ringde, det var väldigt bra gjort av dig…

Tillberg tackar huvuddomaren från Vannebergamatchen för ett trevligt samtal.

Vad snackade ni om?

Vissa Åhusspelare frågar i efterhand vad det snackades om i telefonsamtalet.

Det är mellan mig och domaren, men vi är överens och goda vänner.

Tillberg lägger locket på hela händelsen.


/Webbredaktionen


Åsum BK - Åhus IF 3-3 (2-1)

Referat kommer...


Jens blödde ner webbredaktionens anteckningar



Vi kan meddela att Jens Svensson mår efter omständigheterna väl. Här är ett litet anekdotiskt inslag. Webbredaktionens anteckningspapper fullt av Jensas blod. Denna skall nu ramas in och skickas till Fotbollens Hus i Stockholm där den skall hänga i deras samlingar under rubriken Fotbollens hårda vardag - en vandringsutställning som kommer till kulturhuset i Hässleholm i mitten av nästa år. Missa den inte.

Wä IF - Åhus IF 1-5 (0-2)

Referat från Vibymatchen är på väg. Filmen håller på att gås igenom i detalj...

Matchen mot Wä hade på många sätt skapat förväntningar i åhusledet. Dels var ju Tränaren bortrest på semester. Det var den första seriematchen han inte varit närvarande under fem år. Hur skulle det fungera. Sen var ju truppen ordentligt sargad med frånvaro av bland andra Tony Jonsson, Peter Aronsson, Ola Schnorrenberger, jesper Arildsson, Ken Bjuvegård  m.fl.


Men vi har sagt det förr och påtalar det igen.


Åhus vinner - om inte annars - i längden på sin breda och starka trupp. Det som på pappret inte såg ut att riktigt vara den ordinarie startelvan visade sig vara en nog så bra uppställning.


Matchen startade med riktigt tumult och en oroväckande incident. Jens Svensson var ordentligt taggad inför matchen - hela släkten var på plats och skulle heja fram honom och laget till en seger. Uppfylld av detta ger sig Jens in i matchen med en otrolig frenesi och massor av kämparglädje.


Tyvärr bar det sig inte bättre än att han gav sig in i en nickduell som gick lite tuffare till än vad som kanske var tänkt frän början; Jens fick motståndarens hakspets i sitt huvud och det var bara att med ilfart ge sig in till sjukhuset så de fick sy ihop skallen på honom. Han var inte tillbaka förrän i andra halvlek och då var han fast beslutsam om att kasta sig in i matchen igen, men vi fick till slut stopp på honom. Materialassistent Bäcka-Peter Hassesson fick hålla Jens så han inte tvingade in sig på planen. Vi tyckte att Jens kunde vila till onsdagsmatchen eftersom han hade ett stort rejält sår i hela huvudet, men Jens ger ju allt för laget och kände att han behövdes. Dock blev han lite lugnare när han insåg att vi ledde stort och satte sig istället ner och började heja på sina lagkamrater.

Samtidigt som vi på webbredaktionen var tvungna att släppa fokus från matchen några minuter för att utöva livräddning på Jens Svensson som höll på att förblöda, gjorde Stoffe Ekberg ett väldigt viktigt 1-0 mål till Åhus. Tyvärr kan vi alltså inte referera hur det exakt gick till, men mål blev det.


Faktum är att Wä hade riktigt fint spel i inledningen av matchen och på kanterna var dom riktigt farliga. Snabbt, piggt och spännande spel. Flera gånger var det riktigt farligt framför Åhusmålet men Fidde Johansson storspelade verkligen och rädda flera gånger matchen genom sin reflexsnabbhet och rutin. Dessutom visade han en ny pigg sida som jag inte sett tidigare. Han for runt som en guttaperkaboll i straffområdet och dirigerade backlinjen, gick ut långt och plockade bollar och hade utsparkar i Buffon-klass. Det är inga överord när jag påstår att det var Fiddes bästa match i Åhusdressen. Vi på webbredaktionen har ju som bekant sett alla. (Matchen mot Linderöd i fjol och den mot Viby i år sågs inte i live, utan inspelat på video, men sågs verkligen).  


En storspelande målvakt och ett taggat lag var verkligen modellen.


Med tanke på att det var lite skralt med folk på papperet så hade man väckt upp förra årets skyttekung Sebastian "Basta" Olofsson som på grund av/tack vare Jensas huvudskada fick han spela nästan hela matchen och det var en fröjd att se honom tillbaka hos oss igen. Konditionen var det inget fel på, men av naturliga skäl var han lite ringrostig och behöver lite matchträning, sen är han enkelt tillbaka i sin forna stjärnstatus.


Efter 32 minuter får "Raffe" på ett ordentligt kanonskott från högerkanten som skulle kunna bli årets mål, men målvakten får fingrarna på bollen och lyckades på något finurligt vis få den över ribban.


I 39:e minuten gör så Robban Wanstadius  2-0 till Åhus. Det är på en frispark från Magnus Tillberg  som finner lite annorlunda vägar och där är Robban påpassligt framme och nätar.


I andra halvlek så har man fått ganska bra ordning på de sumpiga bollarna efter påtryckningar från peter Tillberg. Han får utslag på hela kroppen om en boll inte är helt perfekt. Bollarna i matchen mot Wä hade mycket att önska. Inte minst lite luft, vilket avsaknades i alltför hög grad.


Efter 52 minuter får Åhus en straff när man drar ner Micke Persson i straffområdet och den ger Magnus Tillberg bästa omsorg och skriver siffrorna till 3-0 för Åhus.


En förlupen boll gör att Wä får chansen att reducera - bollen går i mål, men den assisterande domaren väljer att döma offside.


Mackan Davidsson har kommit in i halvlek och han far rundor på topp som en riktig vilde. Det visar sig att hans stötande mittbacksspel är alldeles förträffligt i forwardposition, speciellt när man leder med 3-0. Han trasar sönder Wäbackarnas alla uppspelsmöjligheter och till slut ger hans glidtacklingar utdelning. Han vinner bollen och blir ensam med målvakten och 4-0 till Åhus är ett faktum. Forza Mackan!


Wä får en spelar utvisad till följd av två gula kort och I situationen strax efter reducera så äntligen Wä och det står 4-1. Då får Åhus en andra straff i matchen. Det är Stoffe Ekberg som både blir nersparkad och som får äran att förvalta den och det gör han med den äran. 5-1 till Åhus alltså och en mycket stark insats som visar att det finns mycket fiont spelarmaterial i Åhus och alla spelar för varandra som ett lag. Grymt kul.


Minnesvärda citat:

Det var han som gjorde det - killen med popskägget.
En Wäsupporter berättar för en likasinnad att det var Stoffe Ekberg som gjorde det första målet.


Man kan kolla lufttrycket med en liten mätare som man stoppar i det lilla hålet som man pumpar upp bollen i.
Peter Tillberg ger en enkel och pedagogisk lektion till Wä:s materialförvaltare om hur det fungerar när man skall pumpa en fotboll.


Heja Stängslet. Heja Stängslet!
Hejarklacken Ronny & Ragge med bihang har gett Fredrik Johansson i Åhusmålet ett nytt smeknamn.

Va fan, spelar ni i vitt idag? Vi kan bara hejarramsor som handlar om grönt. Hur fan skall vi nu göra?
Hejarklacken är förbryllade över tröjfärgen på reservstället - något de inte hade räknat med.


Blir man solbränd när man springer?
Micke Persson-Thornberg funderar efter matchen.

Om man inte springer för fort - i ditt fall är det inga problem.
Målvakten Fidde Johansson svarar på Mickes fundering.


Basta? Basta? Basta... Aha. Basta!
Tränaren på en knastrig telefonlinje från Spanien när han får reda på att man ringt in Basta, som han inte sett på hela säsongen.


Jag tyckte du sa Mackan Davidsson, vem menar du gjorde mål?
Tränaren igen när han får reda på målskyttarna i matchen.


Jasså. Kanon. Bra...
Tränaren när han förstod att det verkligen var Mackan Davidsson som gjort mål.


Så här har poängen fördelats:


3 poäng Fredrik Johansson
Fidde räddar matchen flera gånger genom sina fina räddningar och sitt nya (!) sätt att agera i straffområdet. Han är oftast riktigt bra och hans lägsta nivå är den högsta hitills. Materialassistent Bäcka-Peter Hassesson är alldeles överväldigad över Fredriks fina insats.
-Va fan har dom gett Fidde idag, han verkar ju dopad. Vilken höjdarinsats.


2 poäng Rafael Fisch
Man kan kanske tycka att Raffe skall spela på innermittfältet, men det är på högerkanten som han är outstanding bäst.  Han jobbar och sliter och använder fin teknik. Han spelar fram till flera farliga situationer och han har ett par rejäla skott från kanten varav ett är riktigt målfarligt och dessutom snyggt.


1 poäng Stoffe Ekberg
Tvåmålsskytt med popskägg och en märkbar nytändning. Stoffe har mycket mer att ge än vad han själv ibland tror. Det handlar bara om att komma igång. I matchen mot Wä får vi se lite av vad han har att erbjuda. Nu är det bara att lossa handbromsen Stoffe och så ger vi oss av - du kan lätt bli seriens bästa forward.


Omnämnande:


Mathias Rosén.
Man kan sätta Rossi var som helst på planen så löser han det med bravur. Mot Wä spelade han mittback och gör det förbannat bra. Han har som bekant en fin teknik och en otroligt fin känsla för värdefulla uppspel. Dessutom går han in i närkamperna med en tydlig stringens.


Markus Davidsson
Mackan är kanske inte den mest välpolerade fotbollsspelaren jag känner, men det är det som är finessen med honom. Hans otroliga vinnarskalle och positivt laddade ego är väldigt viktigt. Så när han släpttes in i forwardspositionen mot Wä gjorde han något som ingen hade räknat med. Han for runt som en gummiboll och ställde till ett helsicke för motståndarnas backlinje. Det är inte vanligt att en forward jagar boll och glidtacklar på Mackans vis. Men det gav verkligen utdelning. Kanonbra insats.


Micke Persson
Micke gör också en bra match. Han är verkligen en av många bidragande orsaker till den överväldigande segern i dagens match. Han har en trevlig och positiv närvaro på planen och han kämpar för laget. Dessutom vill han verkligen vinna och det är en mycket god egenskap.  


Önnestad - Åhus IF 0-1 (0-0)

Det har gått ett tag sedan matchen mot Önnestad och det finns inte så mycket kvar i minnet att referera från, men det var en viktig match i många hänseenden. Vi var på jakt efter tre viktiga poäng och det skulle visa sig att de satt hårt inne...


Dagen var mycket varm och det var första gången i år som domaren blåste av för drickapaus under halvlekarna, men det var välbehövligt. Vi försökte på alla sätt att få in bollen, men det verkade omöjligt för alla som provade. Robban Wanstadius hade en hel del snygga försök, men det var gastkramande nära. Hela tiden.


Till slut fick Robban Wanstadius ordning på skorna och lyckades trycka in 1-0 i matchens absolut sista chans. Det var verkligen en skön seger och det var längesedan alla spelarna omfamnade varandra med sådan äkta glädje; Fotboll när den är som mest spännande.


Så här har poängen fördelats:


Robban Wanstadius 3 poäng
"Robban" är ju faktiskt matchhjälte såtillvida att han i de sista skälvande sekunderna lyckas med att göra det som inte han eller någon annan lyckats med under hela matchen och som är själva grundpelaren i allt fotbollsspel.


Mathias Rosén 2 poäng
"Rossi" är en utomordentlig fotbollsspelare. Även om han har lite kvar till sin forna nivå som proffs i Groningen i mitten av 1990-talet. (Med utvik i snusktidningar och annat som följde i kölvattnet ) Men trots att han inte är där ännu är han alltså en fantastiskt bra spelare med en mycket fin och förädlad speluppfattning och en stundtals riktigt bländande teknik.


Fredrik Johansson 1 poäng
"Fidde" är ofta offer för diskussion som målvakt. Allra oftast handlar det om att han gör så fantastiskt fina närräddingar. Så var det även i matchen mot Önnestad. Fidde räddar oss flera gånger och man kan ibland önska att han var en halvmeter längre och nävar som "dassalock". Men då hade han inte spelat hos oss, då hade han spelat i högre divisioner. Stundtals är han division V:s bästa målvakt.


Omnämnande:

Håkan Harrysson
Håkan är fenomenal på många sätt. Inte minst för att han är så lojal mot laget - både på och utanför planen. Han går in och löser sin uppgifter på ett högst godtagbart sätt. I matchen mot Önnestad ger han mer än vad man kan förvänta sig från honom och därför är han värd ett omnämnande.


Jens Svensson
"Jensa" är en ytterst behaglig spelare att titta på när han spelar och flera har förklarat att han är om möjligt ännu mer behaglig att spela MED. Jens levererar underbara passningar och dessutom har han en förmåga att leverera dessa rätt. Vi vill se mer av Jensa.


Richard Olsson
Tränaren brukar inte vara med i poängutdelandet, men eftersom han gör ett bra jobb och ser till att det finns ett fungerande lag på planen så är han värd ett omnämnande. Inte minst för att han fyllde år denna dag då skalpen mot Önnestad gav tre goa poäng och en tredjeplats i division V.

/Webredaktionen


Höstsäsongen är igång...

Nu börjar de flesta i webbredaktionen komma tillbaka från semesterresor och andra utflykter. Då skall efterhand bloggen uppdateras med referat och poängutdelning från både Önnestad- och Vibymatchen.

Vi återkommer...


/Webbredaktionen

Programmet för hösten

Augusti - september




Oktober


Svea Fridén



Josephine och Markus Fridén har fått en liten Svea och Vilda har således blivit storasyster.
Här är inga tatueringar synliga på bilden och vi hoppas hon får bli så stor att hon i alla fall får välja motiv själv...

:-)

Vi gratulerar och önskar Lycka till!

Svea Fridén
Datum: 2009-07-25
Tid: 03.09
Vikt: 3890 g
Längd: 51 cm

RSS 2.0